Egy asszony élete

Szociális munkásként, nővérként, nőként sok nővel állok kapcsolatban. Kiöntik a lelküket, mesélnek, látom élni őket. Döntenek jól, rosszul, tanácstalanul látva saját életüket. Bárcsak lenne egy nőci-képző, ahol sok-sok tudást kapna az ember lánya...talán kicsit segíthetek... Az oldalon saját élmény, tapasztalat, barátok, ismerősök, kliensek élettörténetei találhatók. Örömmel fogadok hozzászólást, véleményt, kérdéseket! :) Szép napot Olvasóim!

Friss topikok

  • isabella24: Jaaajjj Istenem...emlèkszek erre a papikàra :-( Tőletek Az őrzőből aztàn hàtrakerült hozzànk a Kr... (2014.10.05. 18:39) Ígéret...
  • DocBulywood: @Tidna: Ez mind igaz. A kezdeti csalódások viszont olyan falat emelnek, amit egy "normálisnak" n... (2014.08.18. 22:13) Okosan válasszunk...
  • isabella24: Ez ìgy volt sajnos valóban....azt hitte ciki lesz előttünk ha kedves a mamàval....pedig pont Az el... (2014.07.13. 23:19) Kedvencem a pszichiátria II.
  • Tidna: @Pixynor: ... vagy valaki elmesélte neki... Köszönjük...nem véletlenül lett így megírva ;) (2014.07.02. 22:08) Volt férjemnek köszönöm!

A segítők felelőssége.

2014.07.11. 03:45

szerző: Tidna

Nagyon nehéz jó tanácsot adni. Ami garantáltan a várt eredményt hozza majd. Nem ismerjük az embert, az élethelyzetét, a történetben résztvevők személyiségét, reakcióikat, aktuális fogékonyságukat, hangulatukat, és egyéb befolyásoló tényezőket. Nem tudhatjuk biztosan, hogy javaslatunkkal a másik ott köt ki, ahol jó lesz neki, illetve oda akar-e jutni ahová a tanácsunk juttatja, vagy tudom -e abban támogatni amit ő akar? Hogy azt hogyan érje el..

Ebbe jól bele lehet gabalyodni, a lényeg hatalmas a kockázat amit vállalunk az okos tanácsokkal. Gondoljuk meg, kell a nyakunkba a várható következmények terhe? Mit tehetünk mégis?

Tanácsot akkor se adjunk ha kérik! ( Max. elmondhatjuk mit tennénk mi hasonló helyzetben. De ne feledjük, mi Mi vagyunk! ) Inkább hallgassuk meg az embert, a történetét. Megtudhatjuk honnan jött, elmondja hová szeretne jutni, mit szeretne elérni, de látható az is, hogy várhatóan hol fog kikötni. Ha kissé megkedveljük az illetőt, és méginkább jót akarunk neki, nagyobb elszántsággal, szenvedéllyel akarhatunk utat mutatni számára. Nehéz elengedni a kényszert, hogy ne mondjuk meg a szerintünk tutit, nehéz rábízni a másikra a döntést. Perspektívát viszont adhatunk, tágíthatunk. Megfelelő kérdések feltevésével is segíthetünk. Lehetőségeket vázolhatunk, várható következményekkel számolva. Óvatosan kötözködhetünk - tesztelni mennyire elszánt a másik. :) Gondolatban előre mehetünk az időben, felvetve, hogy döntése eredményével elégedett lesz -e vajon 10 év múlva...

Előny, ha másik nyitott annyira, hogy legalább meghallgassa, mérlegelje a hallottakat. Ha még erre sem képes, az nagy baj, hiszen nagy mértékben beszűkíti a lehetőségeit. Kedvencem az Áá, nekem úgyse megy, De mi lesz ha, vagy az Ilyet nem lehet...kezdetű mondat. Igen, ha még el sem tudom képzelni, nem is fog menni. Hagyjunk számára időt a döntés megszülésére - már ha van. Segítsünk mérlegelni, érvelni egy lehetőség ellen és mellett. A döntés viszont legyen az övé, így a megszerzett tapasztalat kellően gazdagítja majd.

Mit tehet a segítő? Először is bocsássa meg Istennek, hogy minden bárányát szabad akarattal ruházta fel. Majd engedje el a másikat, és fogja a hálóját, hogy szükség esetén tudja menteni ha kell...

 

Címkék: tanácsadás emberek felelősség segítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tidna.blog.hu/api/trackback/id/tr486465245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása